41 HMS-begrep du bør kunne

hms-begrep

Usikker på når det kommer til ord og uttrykk innen HMS? Frykt ikke. Vi har bearbeidet en ordliste med de aller viktigste hms- begrepene du må kunne.

HMS – Forkortelse for Helse, Miljø og Sikkerhet. Det er et samlebegrep for alle interne forhold i virksomheten som er knyttet til helsevern, miljøvern, arbeidsmiljø og trygghet for de ansatte. Arbeidsgivere er pålagt å arbeide systematisk med HMS, og arbeidstakere er pliktet til å medvirke. Med HMS-håndboken får ansatte og ledere enkel oversikt over rutiner, roller og lovverk.

Helse – Fravær av sykdom, samt fysiske, psykiske og sosial velvære. Arbeidstaker skal ikke påføres sykdom eller andre belastninger som påvirker helsetilstanden i sitt arbeid.

Miljø – Miljø retter seg mot det ytre miljøet og arbeidsmiljøet. Arbeidsmiljøet er summen av de faktorer som påvirker arbeidstaker fysisk, psykisk og sosialt i positiv eller negativ retning. Ytre miljø betyr å ta ansvar for å forebygge forurensing fra virksomheten til luft, vann og jord.

Sikkerhet – Sikkerhet for menneske og materiell både i og utenfor bedriften. I dag er det også ofte behov for fokus på tiltak rettet mot sikring av penger o.l. for å skape en trygg arbeidsplass.

Alvorlige nestenulykke – Arbeidsrelaterte episoder der hendelsen kunne ført til langvarig sykefravær eller dødsfall. Gjelder også hvis hendelsen kan medføre skade på miljø eller verdier.

Alvorlig skade/ulykke – Enhver skade, fysisk og psykisk, som medfører varig eller lengre tids arbeidsudyktighet

Arbeidsmiljøloven – Lovfestede bestemmelser om arbeidsgivers og arbeidstakers rettigheter og plikter for å sørge for et forsvarlig arbeidsmiljø.

Arbeidsmiljøutvalg (AMU) – Utvalg med representanter fra arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden som skal arbeide for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø i virksomheten.

Arbeidstakers medvirkningsplikt – De ansattes lovfestede rett og plikt til å bidra ved utforming, gjennomføring og oppfølging av virksomhetens systematisk HMS-arbeid.

Bærekraftige løsninger – Løsninger som dekke dagens behov for energi, naturressurser, teknologi, varer, tjenester og forbruk uten å forringe mulighetene for kommende generasjoner til å få dekket sine behov.

CLP – EU sin forordning om klassifisering, merking og emballering av stoffer og stoffblandinger.

Databriller – Spesielle briller for arbeid ved dataskjerm.

Diskriminering – Forskjellsbehandling, vanligvis i betydningen å behandle noen mindre gunstig enn andre. Ordet brukes ofte for å betegne en usaklig eller urimelig forskjellsbehandling av andre individer, etniske grupper, nasjonaliteter, religiøse samfunn o.l., ut fra følelsesmessige eller tradisjonelle holdninger. Tre lover er særlig sentrale: Diskrimineringsloven om etnisitet forbyr diskriminering på bakgrunn av etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion, samfunn osv. Diskriminering- og tilgjengelighetsloven forbyr diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne. Til slutt likestillingsloven som forbyr direkte eller indirekte forskjellsbehandling av kvinner og menn.

Etikk – Læren om hva som er riktig og galt, godt og vondt.

Fagforening – Sammenslutning av arbeidstakere i samme fag, industri eller bransje som har som hovedmål å fremme medlemmenes interesse ovenfor arbeidsgiver.

Farlige kjemikalier – kjemiske stoffer og stoffblandinger som kan medføre helse-, miljø-, brann- eller eksplosjonsfare.

Helsefremmende arbeidsplasser – Begrepet kan ha mange ulike betydninger, men handler om å bedre den enkeltes livskvaliteten gjennom økt jobbtilfredshet og færre jobbrelaterte helseplager.

HMS-avvik – Brudd på lover, forskrifter og/eller interne bestemmelser, eller feil og mangler som oppdages under drift eller interne revisjoner. Eksempler på HMS-avviks som skal meldes inn er; brannfare, materiell skade, innbrudd, personskade, skadelige utslipp o.l.

HMS-kultur – Kollektive handlemåter uttrykt gjennom felles forståelse, verdier, normer, kunnskap og symboler som former HMS-atferd i organisasjoner.

HMS-lovgivning – De lover som er nevnt i IK-HMS-forskriftenes § 2 første ledd.

Internkontroll – Systematisk Helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Betyr å jobbe systematisk, veldokumentert og målbevisst med helse, miljø og sikkerhet, samt overholde norske lover og forskrifter som berører HMS-området.

Medarbeidersamtale – Godt forberedt, systematisk og personlig utviklings- og planleggingssamtale mellom leder og medarbeider en gang i året eller oftere.

Medbestemmelsesrett – En rett som er nedfelt i arbeidsmiljøloven der ansatte i enkelte sammenhenger har rett til å delta i beslutningsprosesser på områder som berører deres arbeidsforhold.

Mobbing – Aktivitet der noen med vilje, direkte eller indirekte påfører andre skade gjennom nedsettende omtale, fysiske angrep eller andre fornektende metoder som manipulering eller utelukkelse fra sosialt felleskap.

Psykososialt arbeidsmiljø – Samlebegrep som omfatter mellommenneskelige samspill på arbeidsplassen, den enkeltes bidrag og hvordan det virker på arbeidstakerne, organisatoriske forhold og organisasjonskultur.

Risiko – Risiko defineres i forhold til sannsynligheten for at en hendelse inntreffer og den forventede konsekvensen hendelsen medfører dersom den inntreffer.

Risikostyring – Kontrollert metode for å sikre at man når målet for HMS-arbeidet.

Risikovurdering – Innebærer å identifisere farer og uønskede hendelser, analysere og evaluere risiko og identifisere tiltak som kan redusere risikoen.

SHA – Sikkerhet, Helse og Arbeidsmiljø. Begrepet er forankret i forskriftene om sikkerhet, helse og arbeidsmiljø på arbeidsplasser (Byggherreforskriften). Begrepet SHA gjelder bare for arbeidsplasser i bygg og anleggsbransjen.

Sikkerhetsdatablad – Informasjon om iboende egenskaper for kjemiske stoffer og stoffblanding samt anbefalte vernetiltak og førstehjelp.

Sikker jobbanalyse – En detaljert gjennomgang av arbeidsoperasjon for å klargjøre hvilke faremomenter det må tas hensyn til og hvordan disse skal håndteres, for eksempel med opplæring, sikringsutstyr eller personlig verneutstyr.

Stoffkartotek – En samling av sikkerhetsdatablad for alle kjemiske stoffer og stoffblandinger i virksomheten, samt av informasjonsblad for helsefarlig biologisk materiale.

Stress – Betegnelse på enten ytre krefter, kroppslige reaksjonsmønsteret for å mestre ytre og indre utfordringer eller negative virkninger og opplevelser ved utfordringer.

Tariffavtale – Avtaler som inngås mellom en gruppe arbeidstakere og én eller en gruppe arbeidsgivere for ett gitt tidsrom.

Tillitsvalgt – En person som er valgt til å representere en gruppe arbeidstakere på en arbeidsplass.

Trakassering – Betegnelse på at en eller flere personer gjentatte ganger over tid blir utsatt for negative handlinger fra en eller flere personer. Ved trakassering er det ofte ubalanse i maktforholdet, slik at den som blir trakassert har vanskelig for å forsvare seg.

Varsling – (engelsk; whistleblowing) betegnelse på situasjoner hvor en arbeidstaker sier ifra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen.

Verneombud – En valgt representant blant arbeidstakerne som skal ivareta arbeidstakernes interesser i saker som gjelder arbeidsmiljøet.

Vernerunde – Arbeidsmiljøkartlegging av de fysiske forholdene på arbeidsstedet. Det er ledelsen som har ansvar for at det blir utført, men bør planlegges og gjennomføres sammen med verneombudet.

Yrkesskade / yrkessykdom – Legemsskade eller sykdom som er forårsaket av en arbeidsulykke.

Årsaksanalyse – Systematisk fremgangsmåte for å beskrive og/eller beregne den underliggende årsaken til uønskede hendelser eller problem.

Relaterte innlegg

HR kurs for fagansvarlig

HR kurs for fagansvarlig

 Alle bedrifter som benytter 4human HRM bør ha fagansvarlige med god kompetanse for å sikre effektiv drift av systemet. Kompetanse innen...